Barion Pixel
Kosár
Blog

Svédmasszázs hatásai: minden, amit tudni érdemes

A svédmasszázst senkinek sem kell bemutatni, miután egész Európában az egyik legelterjedtebb masszázstípusról van szó, amely számos egyéb kezelés alapjául is szolgál. De vajon mik egy klasszikus svédmasszázs hatásai és mit érdemes tudni a terápiáról? Cikkünkben ezen kérdésekre kerestük a választ.

A svédmasszázs keletkezése

A svédmasszázs hatásai előtt érdemes megismerkedni egy kicsit ezen masszázsforma kialakulásáról. Amint azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy az eredete egy svéd embertől származik: Pehr Henrik Ling vívómester rendszerezte addigi ismereteit és kiegészítette azokat különféle tornagyakorlatokkal. Ennek eredményeként 1813-ban megalapította Gyógytorna és Masszázsintézetet Stockholmban.

A történet azonban itt nem ér véget. Maga a svédmasszázs elnevezés a holland Johann Georg Mezgernek köszönhető, aki az 1867-ben kiadott összefoglaló munkájában használta először a kifejezést. A svédmasszázs hatása és fogásai számos orvos figyelmének középpontját képezte – a kezelés ma ismert formája a 19. század végére tehető, a kifejlesztése egy berlini ortopédus, Albert Hoffa érdeme.

A svédmasszázs hatásai: a legnagyobb előnyök

A keleti masszázstípusok célja (mint például a thai masszázs) a test energiáinak aktivizálása, ezzel szemben a svédmasszázs elsősorban az izomzatra gyakorolt nyomásokkal fejti ki a hatását, ez a fajta kezelés inkább a mechanikai fogásokra alapoz. Az eredeti svédmasszázs 5 alapvető fogásból áll: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés és rezegtetés (vibrálás). A modern változat emellett tartalmaz kiegészítő mozdulatsorokat is, mint például fel- és kirázást, átmeneti nyomást, vagy vezetett passzív kimozgatást.

Kezelhetők a fájdalmak

A svédmasszázs jótékony hatásai között elsőként említhető a különféle fájdalmak hatékony kezelése. Az ízületi gyulladás, a nyak- és hátfájdalmak, az izomgörcsök vagy izomláz mind-mind enyhíthető rendszeres kezelésekkel. Ezért mindenképp érdemes előzetesen konzultálni a terapeutával annak érdekében, hogy a kezelés során valóban a fájdalmas területeket célozhassuk meg.

Svédmasszázs hatásai: stresszcsökkentés és relaxálás

Amennyiben nem vezetjük le a mindennapok során felgyülemlett stresszt, úgy idővel fizikálisan is érezhetők lesznek negatív következményei. A svédmasszázs hatásai közé sorolható, hogy a szorongás, aggodalom és más hasonló okból keletkező feszültég remekül orvosolhatók. A kezelés ugyanis nyugtatóan hat az idegrendszerre, miközben feloldja a feszült izmokat.

Növeli az izomrugalmasságot

A fájdalomcsökkentés és a stresszcsökkentés mellett a svédmasszázs hatásai közé tartozik továbbá az izmok rugalmasságának növelése is. A terápián alkalmazott fogások és nyújtások segítségével nagymértékben javítható az ízületek állapota, aminek köszönhetően az izmok újra rugalmasabbak és mozgékonyabbak lehetnek. Nem mellesleg további bónuszként említhető az is, hogy a kezelés segíthet visszaállítani a helyes testtartást is. A svédmasszázs ugyanis csökkenti az izmok terheltségét, ami a legelső lépés megfelelő pozitúránk visszaállításához.

Svédmasszázs jótékony hatásai: immunrendszer erősítés

A mindennapos stressz és szorongás megnöveli a szervezet vérnyomását, ami károsan hat immunrendszerünkre. A svédmasszázs hatása, hogy bizonyítottan enyhíti testünk és idegrendszerünk feszültségét, emellett emeli testünk védelmi rendszerének fehérvérsejt számát is. Az eredmény: kellemesebb közérzet, egészségesebb immunrendszer és lelassult öregedési folyamatok.

Érdekesnek találtad bejegyzésünket? Akkor olvasd el a gyógymasszázs fajtáiról és hatásáról szóló cikkünket is!

Ne maradj le semmiről!
Ha értesítést szeretnél kapni akcióinkról, új szolgáltatásainkról, iratkozz fel értesítőnkre!
Hol találsz meg minket?

Hívj minket telefonon: +36 20 409 5484, vagy írj nekünk üzenetet.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.